1. Home
  2. ÖzelDosyalar
  3. İzmir Meyhaneleri

İzmir Meyhaneleri

4 kişiden mürekkep bir meyhane grubumuz var, yaklaşık 2 ayda bir toplanıp daha önce ekip halinde gitmediğimiz bir meyhaneye gidiyoruz. Herhangi bir kuralımız yok ama henüz daha önce gittiğimiz mekanlara tekrar gitme gereği görmedik. 4 kişilik ekibin 2si farklı şehirlere taşınmış olsa ve yerlerine katılan arkadaşların ilk zamanlarda gidilen yerlerden haberi olmasa da ekipçe aynı yere iki kere gitmişliğimiz yok. İzmir meyhaneleri yazısı bu ekibin tecrübelerine dayanıyor.

Meyhane Nedir – İzmir Meyhaneleri

Meyhane kelimesi insanların aklında farklı şeyler canlandırabildiği için öncelikle meyhane nedir sorusunun bize göre cevabını açıklamaya çalışayım. Bize göre meyhane; rahat rahat sohbet edebileceğimiz, hatta yerine göre yan masalarla da diyaloğa girebileceğimiz; mekana düzenli gelen, çalışanlarla ahbap olmuş müşterilere denk geleceğimiz; garson tarafından sıkça rahatsız edilmeyeceğimiz, kullanılan tabak bardaklarımızın değiştirilmeyeceği, milli içkili restorandır. Bu mekanlarda genelde canlı müzik olmaz, pek kadın müşteri de olmaz. Mekanların adlarında da çoğunlukla meyhane ismi geçmez. Türk dil kurumu meyhane kelimesine karşılık “İçki satılan ve içilen yer, içki yeri” demektedir ki bu bizim gittiğimiz mekanlara da uyan bir tanımdır. Vikipedi ise “yemekli ve müzikli bir içkili eğlence mekânı” tanımını vermektedir ki bu tanım bizim seçkimize uymamaktadır. Bu tanım, isminde meyhane geçen, müşterilerinin çoğunu kadınların oluşturduğu, sohbete izin vermeyecek şekilde yüksek sesli müzik yayını yapılan mekanlara uygun düşmektedir. Hani şu “meyhane kültürü” denen mevzunun olduğu yerlerin peşindeyiz yani biz, restoran adından öte işletmecisinin adıyla da anılan İzmir meyhanelerinin peşindeyiz.

Deneyimlediğimiz İzmir meyhaneleri hakkındaki görüşlerimi aşağıda notlar halinde paylaştım. Biz İzmir meyhaneleri turlarımızı sürdürdükçe bu yazıya da alt başlıklar halinde yeni mekanlar eklenecektir.

Çınar Restoran

KAPANDI ne yazık ki

İzmir’in efsanevi mekanlarından biri Taş Plak meyhanesidir, İzmir’de halen bu adla çalışan mekanlar var ancak orjinali kapanalı hayli oldu. Mekanı meşhur kılan ise işletmecisi Akif baba idi, öğrendik ki Akif baba Eşrefpaşa’da Çınar diye bir meyhane işletiyormuş. Bizim dörtlünün ilk buluşma yeri olması kararını aldık. Rezervasyon için telefon ettiğimizde çoğu akşam canlı müzik olduğu bilgisini aldık, masamızı gürültüden uzak, sohbet edebileceğimiz bir yerden rezerve etmelerini istedik. Öyle de oldu, girişe yakın bir masa ayırmışlar bize, hem müzik duyuluyordu hem de sohbete engel değildi. Vedat Milor’a İzmir’e yerleşmeyi düşündürten iki mekandan biri olan Çınar restoranın en özel yemeği kuzu kelle, yemeden dönmeyin sakın. Diğer alameti farikası ise güveçte tereyağlı kokoreç. Mekan mezeler dışında sakatat ve et servis ediyor. Bizce İzmir meyhaneleri arasında en iyilerden, ikinci turlara başladığımızda muhtemelen ilk gideceğimiz mekan burası olacaktır.

Buldanlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Lokali

Çift katlı Buldanlılar lokalinin giriş kısmının üzerini üst kat kapatmıyor, haliyle çok yüksek bir tavan altında yer alıyorsunuz, bu sayede masalar sıkışık düzen yerleştirilmiş olsa da uğultuya maruz kalmamış oluyorsunuz. Meze olarak şakşuka ve atom aldık, birer de söğüş set. Peyniri de mezeleri de düzgündü, ciğerinin methini duymuştuk, duble ciğer söyledik, beğenmedik. Köftesi orta düzey, kavurması ise düzgündü. Sunduğu yiyeceklerin pek özelliği olmayan mekanın fiyatları olağanüstü makuldü. En önemli artısı uygun fiyatları, en önemli eksisi ise kapısında otomatik kapatan mekanizma olmaması. İçeride sigara içilmiyor ve sigara içmeye çıkan kimse kapıyı kapatmıyor, bizim yaptığımız hatayı yapıp da kapıya yakın oturmayın.

372 Sok. No.32 Hatay

Buldanlılar Lokali

Karadeniz Lokantası

Kemeraltı’na Konak tarafından girince solda ki ilk ya da ikinci sokağın içindeki mekanda pek keyifli bir akşam geçirmiş, uygun da bir hesap ödemiştik. İzmir meyhaneleri arasında iz ve isim bırakanlar arasında yer alacaktır muhakkak Karadeniz lokantası, ne yazık ki kapandı. Bir adı da Ferit baba olan mekan. Kemeraltı’nda eskiden meyhaneleri ile ünlü Veysel Çıkmazı’ndaydı burası da kapanınca Veysel çıkmazı son meyhanesini de kaybetmiş oldu.

KAPANDI ne yazık ki

Birlik Meyhanesi

Gaziemir’deki mekana yanaştığımızda kapalı olduğunu sandık, dışarıya pek çaktırmıyor varlığını. Sokaktan Birlik meyhanesine girişte, biz yazın gittiğimiz için bomboş olan arka salon var, arka tarafı ise avluya bakıyor. Ortasına fıskiye yerleştirilmiş avlu ferah, pek uğultu oluşmasına neden olmuyor. Biz maç gününe denk gelmemize rağmen sıkıntı çekmeden sohbetimizi edebildik. Yemekleri için özel bir övgü ya da yergi yapamayacağım, orta düzeyi tutturmuş mekanın fiyatları da uygun kabul edilebilecek düzeyde. Pek kadınların uğradığını sanmıyorum mekana, biz oradayken de tamamen erkeklerden oluşan bir kadro vardı.

23 Sokak No:20/A Gaziemir

Gandi’nin Yeri

İzmir meyhanelerinin en ünlülerinden biri de Gandi’nin yeri. Bornova’da otoban bağlantısına yakın mekanın önünde kocaman buzdolabında etler, meyveler yer alıyor, masalar insan boyu bu dolabın ardında başlıyor. Açık alanda yer bulabilirseniz, sigara dumanına mazur kalacak olsanız da şanslısınız çünkü uğultuya maruz kalmayacaksınız. Mekanın ana kusuru, özellikle masanız içeride ise, uğultu. Pek yüksek olmayan tavan sıkışık masa düzeni ile birleşince ortam feci gürültülü hale geliyor. Sunduklarından bir tek köftesi farklı, diğer tüm ürünleri herhangi bir mekanda bulabileceğiniz vasatlıkta. İsminin değeri kendisinin değerinden fazla olan mekanda, fiyatlar da yediğiniz yemeğin lezzeti ile değil mekanın şöhreti ile orantılı.

Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi No:127/A Bornova / Telefon: 02323744029

Orhan 1989

Adındaki rakam mekanın açılış yılı, Gürçeşme’de Menderes caddesindeki yerlerini bulmak için biraz dikkat gerekli, tabelası hiç dikkat çekmiyor, içerisi de görünmüyor. Ararken önünden geçip gitmeniz olası. Aslında balık restoran olarak nam salmış ama deniz ürünleri dışında da spesiyalleri var. Genelde çok çeşitli menü sunan mekanlardan pek lezzet beklememek gerekir ama Orhan bu işi gerçekten başarmış. Deniz mahsulleri ile nam salmış mekanda Balık konuşurken ustanın hafif ölgün olanı tavsiye etmesi soru işareti bıraktı ama kalamarı beğendik, tereyağlı işkembeye bayıldık. Tereyağlı işkembe ile şöhreti yakalayan balık restoran da olabiliyormuş demek. Mezelerinden de memnun kaldığımız mekanın zeytin yağı kaliteli anlaşılan. İzmir meyhaneleri arasında iyi bir yeri hak ediyor Orhan 1989.

Menderes Cad. No: 337/A Şirinyer / Telefon: 02324261956

Emniyet Lokantası, İzmir Meyhaneleri

Eyvan Kebap

İzmir meyhaneleri denilince akla gelen ilk isimlerden biri de Eyvan’dır. Mahmut ustanın yeri diye de biliniyor. Biz yazın gitmiş ve dış alanında oturmuştuk, ortamı büyük vantilatörlerle havalandırıyorlar ve bu vantilatörler metal çatı iskeletine sabitlenmiş, hareketsiz. Karşısına oturanı aptallaştırıyor biraz bu üfleme. Açık alana yapılmış çatı sesi yansıttığı için mekan hayli uğultulu. Biz biraz garsonla anlaşmakta zorlandık, çok şey tatmak istiyorduk ama anlatamadık. Dalak önerdi garson, tamam dedik, herkese birer koca parça dalak geldi, yiyince doyduk. Daha önce dalak yiyip yemediğimi bile hatırlamıyorum, tekrar unutana kadar da yemem herhalde. Yemeklerinden genel olarak memnun kaldığımız ama asıl iddialı olduğu kebaplarının hakkını veremediğimiz mekana herhalde bir ara tekrar uğrarız.

Adalet Mahallesi, Haydar Aliyev Caddesi, No 24, Bayraklı / Telefon: 02324359043

Çınaraltı

İzmir meyhanelerinin herhalde en bilinenlerinden biridir bu küçücük dükkan. Yazın dışarıda oturmak keyifli olduğu için sıkıntısız mekanın ufak boyutları kışın sıkıntı yaratabilir, açılıp kapanan kapıdan giren soğuktan kaçış yok. Mekanın en efsanevi yiyeceği meyhane pilavı, yani bulgur pilavı, erken saatte biter, gider gitmez isteyin, çok güzel yapıyorlar. Her sundukları sıcak belirli bir kalitenin üzerinde geliyor, ben henüz kötü bir şeye rastlamadım. Mezeleri, sıcak ürünlerine göre biraz sıradan kalıyor. Fiyatlarını da merkezi konum kirasını karşılayabilecek düzeyde tutuyorlar ama abartmıyorlar. Çınaraltı adını ise elbette hemen önündeki çınar ağacından alıyor

Vali Kazım Dirik Cad. No:22/A, Basmane / Telefon: 02324836314

Nihat Baba (Tulumbalı Meyhane)

Sanıyorum İzmir’in en ünlü meyhanesi Tepecik’teki tulumbalı meyhanedir. Kentin ‘güvenliği’ ile ünlü mahallesindeki mekan Vedat Milor’a “Alaaddin’in sihirli lambası elimde olsa, tek dileğim şu olur: İzmir’deki Nihat Baba’nın Yeri gibi bir meyhane de İstanbul’a açılsın” yorumunu yaptırmış. Az meze söylenmesi gerekiyor, çünkü sıradan etler masaya gelmeye başlıyor. Benim favorilerim tandır, ciğer ve kokoreç ama kaşarlı köfte, badem, kavurma ve pirzola da gayet düzgün. Bunların üzerine hala yiyebilecek olana enfes bir de kağıtta pastırma geliyor. Belki de memleketin en iyi sakatatlarını yiyebileceğiniz mekan ters bir muhitte olsa da fiyatlarını lüks restoran ayarında tutuyor. Artık Güzelyalı’da ve Bostanlı’da da birer şubesi var, oralar müzikli.

Zeytinlik Caddesi 1148 Sok. No:47/A, Yenişehir / Telefon: 02324333916

Çağdaş Meyhane

Anafartalar caddesine, havra sokağı girişinin karşısındaki katlı otoparkın yanından, Basmane yönüne doğru girerseniz az ileride solda Çağdaş meyhaneyi bulabilirsiniz. Mekanda sigara içilmesine izin verildiği için dışarıda oturabileceğiniz zamanlarda gitmenizi öneririm. Merak etmeyin, gündüz vızır vızır trafiğin olduğu mekan akşamları sakinleşiyor. Masalar hayli dar, bu yakın oturuşun sohbete de faydası var, hatta diğer masalarla da sohbete girmeniz mümkün, ben ilk varıp da 4 kişi olacağımızı söylediğimde öncelikle birilerinin oturduğu masaya dahil ettiler, masa boşalınca dörtlüyü oluşturdular. Mekanda yediklerimizden hiçbiri özel olarak hatırımda kalıcı yer etmedi, olumlu ya da olumsuz anlamda. Gece sonunda ödediğimiz hesap ise herkesi şaşırttı, gittiğimiz en uygun fiyatlı meyhane olma özelliğini pek kolay kaybetmez diye tahmin ediyorum.

Anafartalar Cad. No:569 Basmane, Konak / Telefon 02324892244

Özcan’ın Yeri

Adı üstünde, mekan Özcan beye ait. Biz bir gün öğlen kuru fasulye ve köfte yemeğe gitmiştik, sofraya gelen suyun soğukluğu bizi bir akşam gelmeye ikna etti, sonrasında da başka akşamlar. Dışarısında tabelası bile olmayan, İzmir’in en tekinsiz bölgelerinden birinde yer alan (herhalde kentin metrekareye en çok sivil polis düşen bölgesi) bahçeye adım attığınız anda enfes dekorasyonu ile yüzünüzü güldürecektir. Ihlamur, akasya ve sarmaşıklar arasında mükemmel bir salaşlık. Pek meze bulamayacaksınız mekanda, yoğurtlu patlıcan ve piyaz haricinde muhtemelen sorgusuz masaya gelen paprika ve turşuyla idare etmeniz gerekecektir. Özcan’ın Yeri’nin turşu ve paprikaları ev yapımıdır, kendi tarlalarında organik metotlarla yetiştirdikleri ürünleri mekanlarında hazırlarlar. Burada yenmesi gerekenler köfte, kokoreç, badem, et şiş ve diğer ızgaralardır. Mekanın, hele ki bulunduğu semt düşünülünce, hayli fiyatlı olduğunu belirteyim, İzmir meyhaneleri arasında mutlaka denenmesi gerekenlerden biri olduğunu da.

Güney Mahallesi, 2201 Sokak, No 34, Konak / Telefon 02324495521

Taşplak

Vaktiyle Akif babanın işlettiği meşhur taş plak meyhanesi değil burası, o meyhanenin devamını tecrübe etmek isterseniz Çınar restorana gitmelisiniz. Burası sadece aynı isme sahip Bostanlı’da düzgün bir meyhane. Haftanın belli günleri düzgün, sakin fasıl da oluyor. Mutfaktan çıkan ara sıcaklar ile masa masa dolaşıyor garsonlar, ister misiniz diye soruyorlar, artık ellerinde o an ne varsa, kaşarlı mantar, paçanga, içli köfte gibi. Mekanın meze ya da ara sıcaklarını özellikli bulmuyorum ancak etleri gayet iyi, özellikle kuzu inciği tavsiye ederim.

1787/1. Sok. 41/A, Bostanlı, Karşıyaka / Telefon 02323363058

Ciğerci Suat

Ciğerci Suat Usta

Bostanlı’nın kıymetli mekanlarından biri, öyle ki İstanbul’dan İzmir’e gelen kuzenlerim her gelişlerinde bir akşam uğramaya çalışıyorlar Ciğerci Suat Usta‘ya. Mezelerde özellikli hiç bir şeye denk gelmedim ben, olayları ara sıcaklarda. Adı üzerinde ciğerci, yaprak ciğer mutlaka tadılmalı, bence kokoreç ve böbreğe de şans verin. Rezervasyonsuz yer bulma olasılığınızın pek yok. Son ziyaret ettiğimde yan dükkanı da almışlar ve hacimlerini neredeyse ikiye katlamışlardı, maç olmasının etkisi de olmuştur herhalde, yine doluydu mekan. Son seferinde kokoreç ve ciğerindeki performans düşüşü açıkça görünse de ben bunu kapasite artışına bağlıyorum, tekrar eski kaliteyi tutturacaklardır. Fiyatlar makul. İzmir’in en iyi ciğercileri arasında yer alıyorlar bence.

Bostanlı, Cemal Bülbül Sk. 15 A, 35590 Karşıyaka / Telefon 02323362550

Hayyam

Anafartalar caddesinin Basmane garı tarafında, bence İzmir’in en iyi kebapçısı olan Fatih Kebap ile komşu Hayyam Meyhanesi, tam bir müdavim mekanı. Masalarda tek başına demlenen konuklar göreceksiniz. Mekan ancak giriş kapısı ve yanındaki buzdolabı genişliğinde, dolaptaki mezeleri görünce beklentinizi çok da yükseltmeyin, onlardan bazıları sadece zengin göstersin diye orada, masalara ulaşmıyorlar. Nihat bey mekanın sahibi, aşçısı, garsonu, her şeyi, o söyleyecektir o gün taze olanları. Yarım asırlık mekan samimi, makul fiyatlı, keyifli bir mekan, mücver varsa kaçırmayın, nefis yapıyorlar, piyazından da ziyadesiyle memnun kalmıştık.

Anafartalar Cad. No. 721 Konak / Telefon 02324834356
Hayyam Meyhanesi

Emniyet Lokantası

Onca koca bina arasında bu tek katlı mekan nasıl direniyor aklım almıyor. Şehrin göbeğinde böyle bir mekan olmasına hala hayret ediyorum, bina altı olmadığı için, yazın açık hava mekanına dönüşebilen Emniyet lokantasının tahta masa ve bankları ile yüksek tavanı rahat bir ortam sağlıyor. Ayı Kemal’in Yeri olarak bilinir burası, hem balık hem et yapar ki bu benim pek tasvip etmediğim bir durum. Ancak 90 kişiyi ağırlayabilen bu mekanda iki usta var biri balıklardan, biri etlerden sorumlu. Ben balık yemedim mekanda, ama ayrı usta sayesinde kaliteyi tutturuyor olabilirler. Benim en çok etkisi altında kaldığım lezzetler bol sarımsaklı kabak mezeleri ve böbrek ızgara olmuştu, varsa denemeden geçmeyin. Kabak mezesinin pişmiş sarımsaktan nasibini almış zeytin yağına ekmek banmak şahane oluyor.

İsmet Kaptan Mh., 1367 Sk. No:8, Konak / Telefon 02324414369

Tilla

Belli yaşın üzerindeki İzmirliler, hele ki Karşıyakalılar muhakkak bilirler Tilla’yı. Vaktiyle futbolcu Rıza Alpay, namı diğer Kampana Rıza tarafından işletilen, Karşıyaka vapur iskelesi yanındaki mekan şehrimizin sembol mekanlarındanmış, kırılan tabakların denize atıldığı rivayet olunurmuş. O mekan kapanalı çok oldu, Karşıyaka çarşısına deniz tarafından girince sağdan ikinci sokakta yer alan Tilla ise Rıza Karamahmutoglu tarafından işletiliyor. (Rıza Alpay’ın torunu Ural Alpay’da Bostanlı’da Tilla restoran işletmeyi denedi ama çok uzun ömürlü olmadı) Mekanın en güzel özelliklerinden biri çevre esnafın hizmetlerini de sunması, karşıdaki balıkçıdan balık alabilirsiniz, ya da benim tercih ettiğim gibi kelleciden kelle tandır getirtebilirsiniz. Et ağırlık mutfağa sahip Tilla’nın en önemli kusuru masaları, kenarlarından aşağıya doğru olan dalga şeklindeki ahşap bölüm oturma konforunu ciddi azaltıyor ne yazık ki, bacak bacak üzerine atmak bile özel yetenek gerektiriyor. Fiyatlarının biraz yüksekçe olduğunu da belirtmeliyim.

Sok. No:22/A Karşıyaka / Telefon 02323644701

Baraka

Havaların güzelleştiği akşamlarda mutlaka rezervasyon gerektiren Baraka‘nın kapalı bölümünde oturmaya değmez. Binaların arasında, otopark olarak kullanılan, halka şeklinde, hiçbir yere varmayan bir iç sokak üzerinde mekan. Barakanın bütün özelliği mekanı, yol ve araç gürültüsü duymadığınız, açık havada, yazlık mesire yerde oturur gibi oturduğunuz mekan şehirden uzaklaşmış olduğunuz hissini uyandırıyor. Aman şunu yiyin diyebileceğim hiçbir ürünü, mükerrer kereler gittiğim mekanda yemekler vasat seviyeyi aşamadı, hep mekanın kendisi için gittim, meyhane grubu ile karımla da. Fiyatları makul düzeyde.

Cemal Gürsel Caddesi No:75/1c P3 Bostanlı, Karşıyaka / Telefon: 02323627428

Battı Balık

KAPANDI ne yazık ki

Meyhane ekibiyle değil, bir dostumun tavsiyesi ile gitmiştim Battı Balık‘a, ilk seferinde enginar ızgarayı çok beğenmiş, ahtapot ızgarayı da güzel bulmuştum, diğer ürünlerinde özel bir lezzet almamıştı. İkinci gidişimde enginar ızgara yoktu bu sefer deniz mahsullü sıcak arapsaçı kalp çalan bir performans sergiledi. İlginçtir, çok büyük olasılık hazır almakta oldukları ürünleri ön plana çıkarıyorlar, isli etleri son derece güzeldi, tukaş marka biber sosu paprika ile peynir karıştırıp meze olarak sunmak da bence gayet iyi sonuç vermiş ama restoranda yine de konserve ürün yemek öncelikli tercihim değil. Mekanın öne çıkardığı lezzetlerden sucuk ızgaranın ise ben bir numarasını göremedim, tahminim Gandhi’nin yeri ile aynı tedarikçiyi kullandıkları yönünde. İç mekanda sigara içilmesine izin verildiğini ve dar mekanda sesin çınladığını belirtmeliyim, içeride oturursanız gürültü biraz baş ağrısı yapabilir, üzerinize ağır bir sigara kokusu sinerek mekandan ayrılacağınız da kesin. Alsancak da olmasına rağmen fiyatlar makul düzeyde, mekan ayrıca müdavimlerinin kalan rakılarının şişelerine isimlerini yazarak bir sonraki ziyaretleri için ayırıyor, gerçek meyhanelerde olması gerektiği gibi.

Battı Balık Meyhane

Dargeçit Meyhanesi

Meyhane ekibimizle gittik, tam aradığımız tatta bir meyhaneydi Dargeçit Meyhanesi. Masalar arası iletişimin kolaylıkla kurulabildiği, müdavimleri olan. Çalışanları bile 50 yılı devirmiş mekanda, İzmir meyhaneleri arasında tarihi yere sahip. Mezelerini çok başarılı bulmadım, boyunluk ise kalbimde özel yer edindi. İşletmecisi Adem bey, güzel atom kokoreç bulduğunda kokoreç de yaptığını söyledi, genelde cuma günleri kelle de yapıyorlarmış. Mekanın açık yeri olmadığı için kış aylarında tercih etmelisiniz. Olumsuz yönleri kapalı ortamda sigara içilmesine izin veriyor olmaları ve tepede dönen fan nedeniyle aydınlatmanın kırpışır durumda olması, olumlu yönleri ise; tipik meyhane havası, muhteşem boyunluğu, içeride sesin uğuldamaması, çınlamaması, sigara içilse de sigara kokmadan mekandan çıkabilmeniz ve son derece uygun fiyatları, Çağdaş meyhaneye fiyat konusunda rakip.

Akıncılar Sok. No:28/a Kahramanlar, Konak / Telefon: 02324843069

Adres Pub

GÜNCELLEME: Mekan el değiştirmiş ve ne yazık ki önereceğim bir yer olmaktan çıktı. Mezeler eski lezzette değil, artık içeride sigaraya izin veriliyor, içkinizi kendiniz götürürseniz (izin var) ciddi yüklü kuver alıyorlar.

Meyhane ekibimizle (henüz) gitmedik Adres Pub‘a ama ben defalarca gittim mekana. İzmir meyhaneleri arasında meze konusunda en iyiler arasında yer alıyor bence. Çok çeşit yok ama son derece lezzetliler, kızartma, mücver ya da enginar bulursanız kaçırmayın, ben çok beğendim. Fiyatlar makul düzeyde, içeride sigara içilmesine izin vermemeleri avantaj, bahar ayları için dışarıda ki yerleri de uygun, o bir ağaç havayı değiştirmeye yetiyor. Sıcaklarda can alıcı bir lezzet yok, o nedenle, benim gibi Karşıyaka’da oturuyorsanız mekan için özel olarak onca yolu gitmeye değer gözükmüyor, sofra üzerine Ahmed Adnan Saygun’da bir konser ilave etmek en güzel karar.

Mithatpaşa Cd. 1192-1, Güzelyalı, Konak / Telefon: 02322854788

Ziraat Mühendisleri Odası Lokali

Dernek ya da oda lokallerinin meyhane sınıflandırmasına girme konusunda önemli bir avantajları oluyor; müdavim müşteri. Dernek mensupları doğal yoldan sürekli müşteri oluyorlar. Bu özelliği olmasa ziraat mühendisleri odası lokalini muhtemelen İzmir meyhaneleri listesine dahil etmezdim. Garsona sorduğumuzda özellikle ciğerlerinin övgü aldığını belirtti ancak bizim gönlümüzü çoban kavurma çeldi. Her ne kadar bir meslek odasının lokali olsa da bulunduğu muhitte kiralar yüksek olduğu için fiyatları pek ucuz sayılmaz, yine de Alsancak standartlarının altında.

Yzb. Şerafettin Bey Sk. No:21, Alsancak, Konak / Telefon: 02324224224

Bucaspor Sevenler Derneği Lokali

Bucaspor Sevenler Derneği Lokali, İzmir Meyhaneleri

İzmir meyhaneleri listemizin muhtemelen en güzel manzaraya sahip, en ferah mekanı. Bucayı ben pek tanımam, verilen bilgiye göre eskiden Bucaspor’un maçlarını oynadığı stada bakıyormuş mekan, artık o saha herhalde antrenmanlar için kullanılıyordur. Meyhane keşiflerimizin ramazan ayına denk geldiği bir zamanda gidebildik bu lokale, çeşitleri azaltmışlardı. Normalde ızgara çeşitleri sunuyorlarmış, yoktu. Sıcak olarak güveçte mantar ve kavurma vardı sadece ikisinden de memnun kaldık. Meze konusunda çok iyi izlenimler alamadık, acaip çekici görünen börülce salatasının börülceleri yeterince pişmemişti; sinirsiz, yumuşacık arnavut ciğerinin ise soğuk servis edilmesi üzdü. Normal bir zamanda tekrar gitmek gerek.

Özmen Cad. No: 88, Çevik Bir Meydanı, Buca / Telefon : 02324388937

Kulüp Ali

İzmir’in en ünlü meyhanelerinden hatta kimilerine göre en iyi balık restoranlarından biridir Kulüp Ali. Biz hayli soğuk bir akşam ziyaret ettik binası da tarihi mekanı. Cumbalı mekan 2 katlı, hem üst hem alt katta odalar var. Odalar iki avantaj sağlıyor, ilki grup olarak giderseniz odanın birini kapatabiliyorsunuz, ikincisi ise sigara içilmeyen oda da var (ne yazık ki sigara yasağına İzmir’de uyan işletme artık nadir). Yaz ayları için ise avlusu var. Odalar infrared ısıtıcılarla ısıtılmaya çalışılıyor, bu da soğuk günlerde pek başarı sağlamıyor. Biz hafta içi gittiğimiz için olsa gerek meze çeşitliliği geniş değildi, ortaya gelen salata sofranın en iyisiydi. Balık seçimini ekibin avcısına bıraktık, dolaptaki balıklardan sadece barbunları uygun tazelikte buldu, idare eder kalamar ve leziz barbun tava ile geceyi tamamladık.
Alsancak Mahallesi, 1469 Sok. No:35 Konak / Telefon: 02324214048

Bodrum Balıkçısı

Bodrum Balıkçısı Bornova, Hamsi Tava, İzmir Meyhaneleri

Bornova’da, İzmir meyhaneleri denilince ilk akla gelen mekanlardan biri olan Gandi’nin Yeri’nin az ilerisinde yer alıyor Bodrum Balıkçısı. Klasik meyhane grubu ile değil, eski iş arkadaşları grubu ile gittik bir akşam, tavsiye üzerine. Meze porsiyonları bol ve fiyatları makul. Hamsi turşusu öne çıkan, fark yaratan meze oldu ancak çok ekmek banılası görülen suyu hayli tuzlu, turşu suyu sonuçta. Gecenin yıldızı (keyifli sohbeti saymazsak) kalamar oldu, bacaklı, yumuşak, lezzetli. Karadeniz usulü yaptıkları hamsi ise daha çıtır yapılabilir. İçerisi çok kalabalık olmadığı ve bizim grupta da içen olmadığı için çok rahatsızlık yaratmadı ancak içeride sigara içilmesine izin veriyor olmaları güzel değil.

Yüzbasi Ibrahim Hakki Caddesi No:155/C Bornova / Telefon: 02323397100

Damla Restoran

Alsancak’ta sakin bir ara sokak içerisinde yer alan Damla restoran uzun süredir İzmir Meyhaneleri listemin adayı olarak notlarım arasında bekliyordu. Sonunda gidebildim, ama klasik meyhane grubu ile değil, yurt dışından misafirle. Mezelerden yoğurtlu semizotu tazeliği ile beğenimizi kazanırken favori mezemiz isli et oldu, Makedonya’dan getirtiyorlarmış. Et servis eden mekanda iki farklı tip kuzu şiş aldık. Şişlerin hayli gramajlı olduğunu belirtmeliyim, her ikisini de çok beğendik. Gecenin sürprizi ise arka masamızda belediye başkanının oturuyor olması oldu.

Alsancak Mahallesi, 1407 Sok. 8/B, 35220 Konak / Telefon: 02324646655

Ciğerci Mustafa Usta (Amore) – İzmir Meyhaneleri

Bu sokaktan bu listeye giren ikinci mekan Ciğerci Mustafa Usta. İki kardeş, babalarının izinden devam ediyorlar, sıcakkanlı yaklaşımları ve sundukları leziz yemeklerle, kendilerine müdavimlar ediniyorlar. Ege yeşillikleri mezelerde ağırlık kazanmış, hardal soslu mantar ise en özgün mezeleri diyebilirim. Kendi kurdukları turşularının ve sıcak servis edilen, tereyağlı biberli ara sıcağın muhteşem olduğunu belirtmeliyim. Mekan zaten ciğerci, ciğer yemeden ayrılmayın, köfte ve güveçte yaptıkları bonfilenin de hayli iyi olduğunu belirtmeliyim.

Akdeniz Mahallesi, Vali Kazım Dirik Cad. No:28, 35140 Konak / Telefon: 02324251485

Samko’nun Yeri

Atatürk stadının orada yer alan Samko’nun yeri, girişinden boyutlarını pek çaktırmayan, devasa bir alan. Hayli geniş çeşit meze, sakatat ve ızgara seçenekleri sunuyorlar. Mezelerden biber turşulu yoğurtlu mezelerini öneririm, beyin, dil tabağı da oldukça iyiydi. Garson bizi sıcak olarak saç ürünlere yönlendirdi, ancak altında alev ile masaya sırayla gelen uykuluk, kokoreç ve ciğerden sadece ciğer vasat üstüydü. Saçlar alttan pişmeye devam ettiği için giderek kuruyorlar da, en azından geldikten kısa süre sonra altını kapatmanızı öneririm. Izgara köftesi güzeldi tekrar gidersem ızgaraya ağırlık vereceğim.

Gazi Osman Paşa, Kamil Tunca Cd 5 B, Bornova / Telefon: 05074602181

Liman Meyhanesi

İsminden anlaşılır, mekan Alsancak’ta limana yakın, çok keyifli bir meyhane. Balık ağırlıklı çalışıyorlar, içeceğinizi getirmenize izin veriyorlar, içeride sigara içilmesine izin vermiyorlar, süper. Mezelerden kendi yaptıkları soslu biber turşuları (acı) ve isli çirozu ısrarla tavsiye ederim, haşlanmış otlardan yaptıkları salata da gayet güzel. Balık yemenizi önereceğim elbette, kurutmadan, leziz pişiriyorlar. Haftasonları keyifli bir canlı müzik olduğunu da belirteyim, sohbete engel olmayacak ses seviyesinde kaliteli bir fasıl.

Alsancak, 1473. Sk. No:3, 35230 Konak / 0530 410 59 88