Burdur Yemekleri
Burdur yemekleri denince ilk akla gelen elbette Burdur şiş. Baharatsız bir kebap olarak yassı geniş şişe değil dar şişe çekiliyor, kömür ateşinde pişirilip pide üzerinde servis ediliyor. Biz Burdur gezilecek yerler yazımızda aktardığımız şekilde kent merkezinde tattık Burdur şişi, Özsarı lokantasında. Yalın et tadından son derece memnun kaldık. Hem sadesini hem de domates soslusunu tattık, elbette sos pidelere daha fazla katılmasını sağlıyor ancak etin yalın lezzeti daha güzel.
Şehirde pek kebapçı barınamamış, bunun sebebinin Burdur yemekleri kralı olan Burdur şiş gibi duruyor. Kent merkezini gezerken bol bol da çiğ köfteci gördük. Ana cadde üzerinde aralıkları yüz metreyi bile bulmuyordu ama elbette Burdur yemekleri yazısına çiğ köfte konusunu katmayacağım.
Burdur’un önemli lezzetleriden biri de ceviz ezmesi. Aklınıza yoğun, saf bir ceviz ezmesi gelmesin, daha çok cevizli helva gibi. Satan dükkanlardan birine girerseniz zaten size tattıracakklardır. Son derece hafif bu lezzetin fiyatı da uygun. Aynı dükkanlarda bulacağınız diğer lezzet ise haşhaş ezmesi, ben ceviz ezmesi kadar özel bulmadım.
Sagalassos antik kenti gezisini yaptığımız günün akşamında Burdur konaklamasını yaptığımız otelde çok özel bir menü hazırlanmıştı. Ana yemek kuzu çevirme, açık büfede ise özel Burdur yemekleri.
Göce çok özellikli lezzetlerde değildi, bir çok yöremizde yaprak sarma yapılır ve bunların bazılarında da bulgurla sarılır. Göce de yöresel bulgur kullanılarak hazırlanmış Burdur usulü yaprak sarması.
Kömbe bir tür börek. El açma hamur ile hazırlanıyor ve içerisine ceviz ve peynir konuluyor. Peyniri daha bol olursa daha iyi olur bence. Akşam yemeğinde pek aramayacağım, gün ortası atıştırması ya da kahvaltılık olarak güzel olur.
Cifne Burdur yemekleri arasında farklılığı ile öne çıkanlardan. Aslında cifne yöreye özgü kurutulmuş yeşil fasulyeye verilen ad. Bu kurutulmuş taze fasulyeyi kaynatıyorlar, sonra da soğan ve salça ile kavuruyorlar. Karadeniz gezisi seyahatimiz esnasında tanıştığımız fasulye turşusu kavurması gibi özel bir fasulye yemeği, severek yedik.
Burdur yemekleri arasında gönlümüzü çelen özel lezzetlerden biri de Sülü Aşı oldu. Ev yapımı hamuru, ya da başka değişle ev yapımı hafif kalınca makarnayı haşlıyorlar. Süzdükten sonra ceviz, peynir ve tereyağından oluşan sosla az daha pişiriyorlar. Çok lezzetli oluyor.
Bir de hibeş tattık Burdur yemekleri arasında ama sanıyorum aslında Antalya yemeği (her ne kadar bizim Antalya’da ne yenir yazımıza konu olmasa da). Tahin, kimyon, sarımsak ve limondan oluşan bir karışım, bence içerisine biraz malzeme katılmalı, örneğin Adana’da ne yenir yazımızda bahsi geçen teretür gibi içerisine ince kıyılmış marul katılabilir.
İtiraf etmeliyim, Burdur yemekleri içerisinden seçmeler sunulan gecenin kralı bence kuzu çevirmeydi. Bir hayvan sever olarak en çok kuzuyu seviyorum sanırım.
Nisan 2015
Bu yazıya vesile olan seyahatin detaylarını gezi anılarımızı paylaştığımız kardeş sitemiz Gezmek Güzel’de Burdur – Isparta gezisi başlığında bulabilirsiniz.
Comment(2)