Ev Yapımı Pizza Tarifi
Sitemizin ilk tarif yazısı ev yapımı pizza tarifi olsun, son zamanlarda bu işi iyice öğrendiğimizi düşünüyoruz. Bu tarif evde pratik pizza yapımına dair değil, evde hakkıyla pizza yapımına dair. Ekmek makinesi kullanarak sıkça evde ekmek yapıyorduk, pizza hamuru yapma özelliği de vardı ürünün. Biz evde pizza denemelerine başladığımız zamanlarda fırınımız bozuldu ve yeni fırın alırken pizza özelliği olan fırın tercih ettik. Normal fırın ile pişirmeye dair tecrübelerimizi de aşağıda paylaşacağım. Ev yapımı pizza tarifimize geçelim.
Ev Yapımı Pizza Hamuru
Malzemeler
- 300ml su (süt de olabilir ama hamur daha zor açılırmış)
- 3/4 çay kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 450 gram un (405 tip)
- 2 çay kaşığı şeker
- 1 paket kuru maya
Biz hamuru ekmek makinesine hazırlattığımız için aslında sadece malzemeleri makineye koyup düğmeye basıyoruz, ancak malzeme sırası önemli. İlk önce su ve zeytinyağı konmalı, suyun üzeri un ile kaplanmalı, sonra diğer malzemeler kenarlara konmalı. Dikkat edilmesi gereken konu mayanın diğer malzemelerle (su ya da tuz ile) temas etmemesi gerekliliği (aslında sıcaklık nedeniyle). Mayayı öldürmemek gerek. Sonrasını ekmek makinesi yapıyor ve ev yapımı pizza hamurumuzu elde etmiş oluyoruz.
Ev Yapımı Pizza Sosu
Malzemeler
- 4-5 iri domates (yaklaşık 750-800 gram)
- 1 çorba kaşığı domates/biber salçası
- 1 tutam kırmızıbiber
- 1 tutam karabiber
- 1 tutam kekik
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 3 diş sarımsak (biz bol sarmısaklı sevdiğimizden çok daha fazla kullanıyoruz)
- 5 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Ev yapımı pizza tarifimizin pratik pizza tarifi olmadığını belirtmiştim. Sosu hakkıyla yapmak için domatesleri soymalı ve çekirdeklerini de çıkarmalısınız. Biz domates salçası yerine biber salçasını tercih ediyoruz. Sadece bu işlem bile vakit aldığından biz genelde sosu bolca yapmaya çalışıyoruz, fazlasını buzluğu atıyoruz. Buzluğa atılan kısım ya bir sonraki ev yapımı pizza çalışmamızın parçası oluyor ya da makarna sosu olarak kullanılıyor. Domates ve sarmısakları hazırladıktan sonra işlem çok basit, karıştırıcıdan geçirip elde ettiğim püreyi bir tencereye alıp ocağın üzerine koyuyorum, yağ hariç diğer malzemeleri ekleyip 20 dakika kadar pişiriyorum sonra da zeytin yağını ekleyip soğumaya bırakıyorum.
Ev Yapımı Pizza Tabanı Hazırlanışı
Hamurumuzu, pizzamızın hamurunun ne kadar kalın olmasını istediğimize göre bölüyoruz. Normal fırın tepsisi boyu düşünülürse 2’ye bölmek biraz kalınca hamurlu pizza elde etmeyi sağlıyor. Hamuru ne kadar ince/az ise o kadar iyi pizzadır/pidedir görüşünde değiliz biz, hamur işi yiyeceklerde hamur varlığını hissettirmeli düşüncesindeyiz. Biz hamuru 2,5 parçadan fazlaya bölmemenizi, 3 pizza çıkartmaya çalışmamanızı öneririz.
Unladığınız tezgahta oklava ile hamuru tepsiniz boyutlarına yakın açın (tepsinin içerisine parmakla bastırarak oturtmaya çalışmayın, layığı ile yapmak için emek gerek). Tepsinizi bir fırça ile inceden yağlayın, biz zeytinyağı kullanıyoruz. Hamuru tepsiye alıp, mümkünse birkaç dakika dinlenmeye bırakın. Elbette kenarından taşan yerleri koparın, eksik kalan yerlere ya da varsa deliklere yama yapın, pişince o yamalar tutuyor merak etmeyin. Ev yapımı pizza tabanına bir çatal kullanarak onlarca delik açın, bu pizzanızın kabarmasını önleyecektir. Tabana ev yapımı pizza sosundan uygun miktar yayın (4-5 kaşık kadar, fotoğraftaki gayet karar).
Ev Yapımı Pizza Malzemeleri
Genelde ev yapımı pizza işine kalabalık misafir grubu varken girişiyoruz, bazen de bu aşamayı misafirlerimize bırakıyoruz, ancak bunun çok da iyi sonuç vermeyebildiğini belirtmeliyim, herkesin mutfak tecrübesi denk değil. Sonuçta pizza içeriğiniz sizlerin hayal gücüne kalan bir konu, biz şarküteri malzemeden kaçınıyoruz genelde, tavada mühürlenmiş, az pişirilip dilimlenmiş et, ufak ufak yuvarlanmış köfteler çok güzel sonuç verebiliyor. Bir kaç tecrübemizi aktarayım, sucuk pizzayı ciddi şekilde kurutuyor, sucuk kullanacaksanız domates gibi sulandırıcı malzemeleri biraz bollaştırmanızı öneririm. Biz pizza akşamlarında bir kısmını sebzeli yapıyoruz, kabak kızartması, közlenmiş biber, ceviz gibi malzemeler güzel bir uyum sergiliyorlar.
Peynir en önemli malzemelerden biri elbette ve biz de pizzalarımızda gayet pratik ve ekonomik olduğu için kaşar peyniri kullanıyoruz ancak farklı peynirleri kullanmaya da çekinmiyoruz, örneğin rokfor peynirini peynir harcına ilave edebiliyoruz. Gerçek pizza peyniri ise suda mozarella peyniridir, peynir toplarını elinizle ufalayıp pizzanıza serpiştirebilirsiniz. Peyniri en son malzeme olarak koymanızı öneririm.
Ev Yapımı Pizza Nasıl Pişirilir?
Özellikle hamuru da bizim önerdiğimiz şekilde kalınca ise pizzanızın altının pişmeme olasılığı ile karşı karşıya olduğunuzu hatırlatayım. Bizim pizza pişirme özelliği olan fırınımızda tabanda bu iş için ilave ısıtıcı var, pizzanın aşağıdan daha çok ısı almasını sağlıyor. Pizzanızı pişirirken tabandan biraz fazla sıcaklık almasını sağlamalısınız, fırınınıza uygun mermer kestirip, bu taşın fırında ısınmasını sağlayıp tepsinizi ya da doğruca pizzanızı bu taşa oturtarak tabanının düzgün pişmesini sağlamak mümkün. Ben pizza özellikle fırına sahip değil iken tepsiyi fırının tabanına oturtarak ve turbo özelliğini devreye sokmadan bir süre pişirerek bunu sağlıyordum, 5 dakika kadar, bu durumda bırakıp orta rafa çıkartıyordum, yeterli sonuç veriyordu. (Yukarıdaki fotoğraftaki pizzanın pişmiş halini çekmemişim)
Afiyet olsun.